De Band
We kennen in Nederland een heel aantal lange-afstands wandelpaden. Eén van de bekendste is misschien wel het Pieterpad (van Pieterburen in Groningen tot de Pietersberg bij Maastricht over zo’n 480 km) waar ik samen met mijn vrouw inmiddels een flink stuk van heb gelopen. Toen ik het hier besproken boek onder ogen kreeg was mijn interesse dan ook meteen gewekt. Het gaat over een soortgelijke wandelroute, maar dan in Israël. Helemaal van het noorden bij Dan tot in het uiterste zuiden in Eilat of andersom. De Israël Trail of Shvil in het Hebreeuws is 980 km lang en gaat door een grote variatie aan landschappen en plaatsen. De schrijfster beheert samen met haar man een shelter of hostel in Eilat en doet in dit boek verslag van haar 45 dagen durende tocht dwars door Israël. Wel wat pittiger dan de wandelroutes door Nederland en niet alleen door de grotere lengte. Er zijn lang niet zoveel overnachtingsmogelijkheden en ook het openbaar vervoer sluit minder aan, dus moet er soms gekampeerd worden. Dat betekent veel gesjouw met zware rugzakken door de woestijnen (in het zuiden). Of lange stukken langs de niet altijd even veilige grenzen van het land; en dwars door drukke, moderne (soms Arabische) steden.
Regelmatig moeten de wandelaars zoeken naar routeaanwijzingen, drinkwater en slaapplaatsen. Kortom een boeiend reisverslag, dat met name interessant is voor mensen die de Bijbel kennen, omdat je veel herkent van wat je van het land Israël al weet. Opvallend zijn ook de klimatologische verschillen van de hete woestijn in het zuiden tot het skigebied op de Hermon in het noorden.
De schrijfster en haar man hebben behalve ontspanning en uitdaging nog een doel: ze willen reizigers die ze onderweg ontmoeten in contact brengen met de Bijbel (ze zijn messias- belijdende joden) en dat doen ze door pamfletjes uit te delen met een beschrijving van het waarom en waartoe van hun tocht, met daarbij een uitnodiging om een nachtje gratis in hun pension door te brengen. Verder vergelijkt Judith de tocht met andere ‘wegen’ in het (christelijke) leven en probeert daar lessen uit te trekken.
Het boek is leuk om te lezen, soms in wat simpele stijl geschreven, met nogal eens dezelfde zinnetjes en standaardopmerkingen die te vaak herhaald worden, maar dat heeft me niet weerhouden om het boek helemaal en met interesse uit te lezen. Aanbevolen voor wandelaars en Bijbelkenners. In ieder geval leer je Israël eens van een heel andere kant kennen.
Aanmelden voor de nieuwsbrief
 
 
Uitgeverij Novapres Krimweg 74 7351 AW Hoenderloo Postbus 18 7350 AA Hoenderloo
Tel:+31(0)55-5422584