Try it out
De Band
Boekbespreking

Deze keer vraag ik uw aandacht voor een tweetal boekjes van uitgeverij Novapres. Beide uitgaven wekten mijn nieuwsgierigheid door de titel. Laat ik beginnen met het boek van schrijver David-Jan Groot, "Aanbidding; een verplicht nummer?" Speels geschreven, af en toe best om te lachen, maar met een zeer serieuze ondertoon. Misschien vraagt u zich ook wel eens af of het in de bundel Opwekking niet te veel om emotie gaat, of om onze eigen behoeften. Waar zit nou precies de relatie van de tekst met de Bijbeltekst die er vaak onder staat. Zijn er niet te veel liederen in de bundel vertaald? Hebt u ook wel eens het gevoel (?) dat u iets zingt waar u niet van harte aan mee kunt doen? Het boek "Aanbidding" gaat op deze en nog heel wat andere vragen in. En dat vanuit onverwacht onbevooroordeelde hoek.
Immers, de schrijver is zelf een jonge componist, liedschrijver, lid van een band en actief in een evangelische gemeente.
Het gaat bij het zingen in de eerste plaats om God, betoogt de schrijver en niet vooral om het menselijk element. Nog een stelling: we zingen wat we geloven, maar soms geloven we wat we zingen! Of een andere ontdekking: vroeger waren er gedichten, woorden waar een melodie bij gemaakt werd.
Nu zijn er veel musici die vooral van de muziek uitgaan. En dan moet er nog tekst bij komen ook, vaak zijn dat dan ook nog vertaalde teksten. Hoe zit het met de eigen Nederlandse creativiteit, met de profetie en met Israël in de liederen? Heel wat vragen en daarbij heel wat antwoorden en tips, waar u het niet mee eens hoeft te zijn uiteraard, maar die zeker de moeite van het overdenken en bespreken waard zijn. Voor het broodnodige evenwicht zal ik maar zeggen...

Het tweede boekje is van Jan Meijerink en heeft als titel: Als God bestaat..... (Bijbelse noties bij de moeilijke waarom-vragen). Als we als christenen getuigenis van ons geloof in God afleggen en daarvoor als 'bewijs' de schoonheid en de complexiteit van de schepping gebruiken, roept dat meteen een aantal vragen op: Als God bestaat, waarom is er dan zoveel ellende op deze wereld; waarom heeft Hij de mens dan niet anders gemaakt; waarom doet Hij dan niets; waarom laat Hij zich dan niet gewoon zien? Volgens mij vragen die ook door christenen in twijfel-momenten vaak worden gesteld. Met Bijbelse voorbeelden en tekstuitleg en -verwijzingen probeert Meijerink antwoorden te geven. Iedereen die wel eens geprobeerd heeft het evangelie uit te leggen, weet hoe lastig zulke vragen kunnen zijn. Daarom een goed en betrouwbaar boekje, dat daarbij als hulpmiddel kan dienen. Het voert te ver om hier de antwoorden toe te lichten, maar misschien bent u net als ik zelf wel een beetje nieuwsgierig geworden... Het zou toch best kunnen zijn dat er nog andere invalshoeken zijn! Zeker de moeite van het lezen waard, al is het maar zodat u zelf ook alles weer eens op een rijtje krijgt. Voor sommigen misschien een open deur, voor anderen een eye-opener, dat mag u zelf bepalen! En dat er na lezing nog vragen over blijven, lijkt me een wezenlijk aspect van het leven.

Barend Verkerk
Zoeken!
Uw klantgegevens
Welkom
U bent nog niet aangemeld:
Inloggen
Uw winkelwagentje
Leeg
Aanmelden voor de nieuwsbrief
 
 
Uitgeverij Novapres b.v. Krimweg 74 7351 AW Hoenderloo Postbus 18 7350 AA Hoenderloo
Tel:+31(0)55-5422584